torstai 9. huhtikuuta 2015

Esimerkkejä kartoilta hyvistä herkkutattipaikoista

Mälikkälä, Turku

Tässä paikassa kiinnosti tämä kosteikkoalue, mutta sieltä ei tietenkään mitään löytynyt. Karttaan ei kuitenkaan ole merkitty lyhyttä puroa, jota kautta kosteikkoalueen ylimääräinen vesi virtaa. Sen reunoilta löytyi melko runsaasti herkkutattia. Samasta metsiköstä, jonka lähelle kulkee arkipäivisin bussit 10 minuutin välein, löytyi vuonna 2008 muualtakin ihan mukavasti herkkutattia.

Hiisintie 35, Ilmarinen, Lieto

Tämä metsäalue on siitä erikoinen, että siellä ei ole hirvikärpäsiä. Huonona puolena on, että auto pitää jättää lähes parin kilometrin päähän parhaalta alueelta, joka alkaa tästä. Herkkutattia alkaa vuodesta riippuen löytymään jo lähempääkin ”parkkipaikkaa” vajaan kilometrin päässä, suurin piirtein tästä, joten silmät kannattaa pitää auki jo aikaisemmin. Metsätie kannattaa kulkea loppuun asti ja seurata kaikkia ojia, jos niiden varsilta vaikuttaa tatteja löytyvän.

Olkikaupungintie 109, Kuusisto, Kaarina

Tämä paikka löytyi autolla ajaessa. Olkikaupungintietä oli tarkoitus jatkaa vielä noin kilometri kartan mukaan mielenkiintoiselle paikalle. Kyseinen tie on melko kapea, päällystämätön ja sitä ajaa mielellään vain noin 30 – 40 km/h vauhtia. Silti oli aika haasteellista pysyä tiellä, kun muutaman kymmenen metrin matkalla ajaessa löytyi ainakin 20 mahdollista herkkutattia. No, noin kolmannes oli punikkitatteja, mutta noin 70 metriä pitkältä tien suuntaiselta ja noin 30 metriä leveältä alueelta löytyi noin 60 litraa herkkutatteja. Kelloa ei tullut katsottua, mutta alueen tyhjentämiseen ei kahdelta ihmiseltä mennyt puolta tuntiakaan. Tämä tapahtui vuonna 2011 ja jo myöhemmin samana vuonna, kun joulun ja uudenvuoden välipäivinä käytiin viimeisiä suppilovahveroita etsimässä, voitiin todeta, että herkkutattipaikan puut oli kaadettu. Tämä on hyvinkin tavallista. Parhaita sienipaikkoja ovat metsät, joissa puusto on vanhaa. Se tarkoittaa, että on hyvin todennäköistä, että metsä kaadetaan pian. Sen takia on tärkeää etsiä jatkuvasti uusia sienipaikkoja.

Herkkutattipelto, Kemiönsaari

Tämän paikan löysin jo vuonna 2005. Vuoden 2014 kuvia tästä ja seuraavasta paikasta löytyy kirjoituksestani Kori täyteen yhdellä silmäyksellä ja vaarallisia metsäteitä.



Vaarallinen metsätie, Kemiönsaari

Vuonna 2013 saaristossa oli surkea herkkutattivuosi ja silloin tästäkään paikasta ei paljon herkkutatteja löytynyt, mutta silloin tämän paikan ensimmäisen kerran katsastin ja erittäin lupaavaksi totesin. Vuonna 2014 täältä löytyikin sitten ihan järkyttävän paljon herkkutatteja. Ensimmäinen 15 metriä tienviertä, josta tuli kori täyteen on hieman ennen kuin metsätie tekee erittäin jyrkän mutkan. Toinen 15 metriä alkaa seuraavan loivan kaarteen kohdalta. Myöhemmin lisää herkkutatteja löytyi kartalla alempana olevien ojien varsilta.









Myöhemmin syksyllä 2014 käydessäni täällä oli metsätien tukkeena tukkirekka, mutta onneksi parhaat paikat olivat toistaiseksi säästyneet, ehkä vain viidennes hyvistä paikoista oli myllätty. Jälleen muistutus siitä, että uusia paikkoja on syytä aina etsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti