Sienet eivät kuulu eläin- eivätkä kasvikuntaan vaan ovat jotain
niiden väliltä. Kasvissyöjät ovat usein niin tottuneita
kasviproteiiniin, että lihan proteiini maistuu vastenmieliseltä. Sienten
proteiinin makukin on jotain väliltä ja useimmille kasvissyöjille
sieniproteiini maistuu. Turun sieniseuran perustajajäsen ja
varsinais-suomalaisen sienitutkimuksen ”grand old man”, Yrjö, ”Yme”, Mäkinen, joka oli kasvissyöjä totesi tosin, että pieni määrä toukkia eli eläinproteiinia sienissä ei häntä haittaa.
Syötäväksi
kerättävät sienet eli itiöemät ovat vain pieni osa sientä. Tärkein ja
suurin osa on sienirihmasto, joka kasvaa maaperässä. Suurin yhtenäinen mäntymesisienen laajimmalle levinnyt yhtenäinen sienirihmasto löytyi Yhdysvaltojen Oregonista vuonna 1998.
Tämän yksilön rihmasto kattaa yli kahdeksan neliökilometrin alueen ja
sen arvellaan olevan vähintään 2400 vuoden ikäinen. Kyseisen eliön
arvellaan olevan maapallon laajin organismi ja yksi vanhimmista.
Sienet
voidaan jakaa kahteen ryhmään kasvutapansa perusteella. Useimmat sienet
elävät puiden kanssa symbioosissa ja niitä nimitetään
mykorritsasieniksi. Näitä sieniä ei voida käytännössä viljellä ja
yleinen käsitys on, että vielä ei täysin tunneta kaikkia tekijöitä,
jotka vaikuttavat mykorritsasienten kasvuun. Tässä yhteydessä on
kuitenkin mainittava, että kastelulla voidaan kasvattaa sienisatoa hyvinkin paljon
ja ihminen on levittänyt joitakin sieniä mannerten välillä samalla, kun
on levittänyt niiden isäntäpuita. Jotkut sienet viihtyvät pihapiirissä,
peltojen ja teiden varsilla, joten niitä voidaan nimittää
”kulttuurisieniksi”. Lisäksi varsinkin herkkutatti viihtyy ojien
penkoilla sekä teiden ja polkujen varsilla. Ojat liittyvät tietysti
kasteluun, mutta myös maan murtaminen vaikuttaa edistävän sen kasvua.
Toinen ryhmä on vähälukuisuudestaan huolimatta taloudellisesti
merkittävämpi. Lahottajasieniä pystytään viljelemään. Herkkusieni on
tietysti kaikkein yleisin viljelty sieni. Tulevaisuudessa sen voi
kuitenkin ohittaa eräs punahomesieni, jota pystytään viljelemään
säiliöissä jatkuvana prosessina ja josta jalostettua proteiinia myydään
tuotenimellä Quorn.
Quornia myydään pakasteena jauhelihaa ja jauhelihapihvejä muistuttavina
tuotteina. Quornin valmistusprosessin patentti vanhentui muutama vuosi
sitten, joten se voi saada kilpailijoita ja hinta voi laskea alle
jauhelihan hinnan. Tällä hetkellä sitä myydään hieman kalliimpana ja
eräänlaisena premium-tuotteena. Se on tasalaatuisempaa, hyvin
vähärasvaista ja hammasväleihin helposti tarttuvat jänteiden ja
lihakalvojen palat puuttuvat kokonaan.
Lahottajasienten
kasvualustoja voi ostaa kaupasta ja esimerkiksi herkkusienten viljely on
helppoa ja valaisee paljon jos haluaa ymmärtää sienten
kasvuedellytyksiä. Tyypillinen kasvukierto on, että alusta upotetaan
veteen, annetaan liota hetken, jonka jälkeen alusta nostetaan pois
vedestä ja siirretään muovipussiin, jossa on suodatin, jonka kautta
hiilidioksidi pystyy poistumaan, mutta muiden sienten itiöt eivät pääse
kontaminoimaan alustaa. Kun sienet ovat poimittu, alusta kastetaan
jälleen ja uusi kierto alkaa. Hyvän sienivuoden tunnusmerkki on se, että
sataa sopivaan aikaan niin paljon, että maa on litimärkää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti