torstai 9. huhtikuuta 2015

Herkkutatin jatkokäsittely ja säilöntä

Huonohkonakin vuotena herkkutattia voi hyvinkin pystyä keräämään pari sataa litraa. Pakastaminen ei siis oikein tule kyseeseen ainakaan koko saaliille. Kuivaaminen säästää huomattavasti energiaa verrattuna pakastamiseen ja säilyvyyskin on pidempi. Pakastinta uhkaa aina liian pitkä sähkökatko ja rikkoontuminen. Kuivattu sieni säilyy periaatteessa vaikka kuinka kauan, vie vähemmän tilaa ja sopivissa astioissa voidaan sijoittaa halvempiin tiloihin.

Kuivattaessa sienet kannattaa viipaloida noin puolen sentin paksuihin paloihin. Samalla huonot osat saadaan leikattua pois melko pienellä hyvien osien hukkaamisella. Herkkutatin säilyvyys ennen kuivausta on hyvin huono, joten huonokuntoisimmat tatit kannattaa käsitellä ensin. Seuraavaksi päiväksi parempilaatuisia tatteja voi säilyttää jääkaapissa, mutta eipä juuri pidempää aikaa. Hyvänä sienivuotena jatkokäsittely onkin pullonkaula eikä yhtenä päivänä kannata poimia edes sataa litraa, joka kertyy helposti parin tunnin tai lyhyemmänkin poiminta-ajan kuluessa.

Sen lisäksi, että poimitut herkkutatit säilyvät heikosti, on herkkutatin elinkaari metsässäkin hyvin nopea. Aika pienokaisesta pilaantuneeksi on korkeintaan viikon pituinen. Dalla Valle suosittelee jopa päivittäin tarkistamaan parhaat herkkutattipaikat parhaaseen aikaan, mutta itse sanoisin, että kahden päivän väli olisi sopivampi.

Sienet ovat riittävän kuivia vasta, kun viipaleet ovat rapeita, murtuvat taivuttaessa eivätkä taivu. Sulje ne suoraan tiiviiseen purkkiin tai muovipussiin varsinkin kostealla ilmalla, jotta ne eivät imisi kosteutta ilmasta. Viipaleiden tilantarpeesta on vaikea sanoa tarkkaa sääntöä, mutta ilmavina ja vähän puristeltuinakin tilantarve vähintään puolittuu. Kaikkein pienimmäksi tilantarve saadaan jauhamalla. Vuoden 2014 saaliini, 450 litraa, kutistui noin 7 kiloon, jonka tilavuus on noin 20 litraa. Tuo 450 litraa tuoretta sientä olisi pitänyt tuottaa noin 9 kiloa kuivattua sientä, mutta kiireessä hylkyyn meni melko runsaasti epäilyttäviä jalkoja normaalin hylkyosuuden lisäksi. 100 litraa tuoretta herkkutattia kutistuu siis noin kahteen kiloon, jonka tilavuus jauhettuna on noin 5 litraa. Jauhojen tiiviyteen vaikuttaa hyvin paljon se, kuinka hienoksi sienet jauhaa. Noin ison määrän jauhaminen on vielä järkevyyden rajoissa normaalilla kotitalouden yleiskoneella. Aikaa siihen meni noin pari tuntia.

Ruokaa laitettaessa kuivatut viipaleet pitää laittaa likoamaan puoli tuntia ennen käyttöä. Jauhetta ei tarvitse esikäsitellä, mutta se pitäisi lisätä noin 5 – 10 minuuttia ennen ruuan valmistumista. Jauhetta voi lisätä lähes mihin tahansa ruokalajiin samaan tapaan kuin maustetta, jolloin sitä tulee käytettyä välillä aika runsaastikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti