torstai 9. huhtikuuta 2015

Sienikuivuri

Halvimmat sienikuivurit maksavat muutaman kympin ja suosittelen niitä paljon mieluummin kuin kalliimpia. Jos haluaa enemmän kuivatuskapasiteettia kuin parissa halpiskuivurissa on, suosittelen rakentamaan itse. Kesähelteitä varten ostettu tuuletin ja joku melko pienitehoinen lämmitin löytynee lähes jokaisesta taloudesta. Uushankintoja ovat muovista jäykähköä hyttysverkkoa vähintään muutama metri ja paksuhkoa lautaa kaksinkertainen metrimäärä. Neliömuotoon leikattu verkko reunoista kiinni laudanpätkiin nitojalla kiinni ja niitä kasataan päällekkäin esimerkiksi penkkien väliin ja tuuletin sekä mahdollinen lämmitin alle. Kuivamisnopeuteen vaikuttaa paljon enemmän ilman kierto kuin lämpö. Ilman suhteellinen kosteus pitäisi kuitenkin olla matala. Lämmityskauden aikana sisätiloissa se ei ole ongelma, mutta herkkutattia sadepäivinä on vaikea kuivata ilman lämmitystä. Lämmön pitäisi kuitenkin olla alle 40 C alimman herkkutattikerroksen kohdalla ja muutama aste lämpimämpi kuin normaali sisälämpötila riittää mainiosti.


Viisi 400 W tehoista sienikuivuria voi olla liikaa muun kuorman kanssa 10 A sulakkeelle.

Vaihtoehtoisia tapoja kasata väliaikainen sienikuivuri on paljon muitakin. Eräs varsin kätevä tapa on käyttää tuuletusikkunan hyttysverkkokehyksiä, jos niitä sattuu saamaan huutokaupassa kasan halvalla, kuten Ari Alsio.

Lattialaminaatti eli laminoitu MDF (Medium  Density Fiber) on melko sopiva materiaali kuivaustasojen tekoon. Sitä jää usein yli remontista eikä levyjä joiden ponttaus on vahingoittunut voi käyttää lattiaan. Vioittunutta levyä voi hyvinkin saada ilmaiseksi pyytämällä. Kuivaustasoihin se soveltuu aivan mainiosti.

Laminaatista ja hyttysverkosta tehtyjä kuivaustasoja.
Jos laskee materiaalikustannuksiksi vain hyttysverkon, maksaa 8 kuivaustasoa vain 20 € ja niiden yhteinen pinta-ala on hieman suurempi kuin viiden halpiskuivurin. Kirjoitin kuivaustasojen tekemisestä erillisen kirjoituksen: Hyttysverkkokehikko ikkunaan ja kuivaustasoja. En ole vielä päässyt kokeilemaan kuivaustasoja käytännössä huonojen saaliiden takia, mutta eiköhän syksyn mittaan tilanne korjaannu ja lisään kuvia kuivaustasoista tositoimissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti