torstai 9. huhtikuuta 2015

Herkkusieni

Herkkusieniä löytyy usein kuusten juurelta ja asumusten läheltä. Vaikka ne ovat seurallisia, niitä ei varsinaisesti kannata etsiä. Omalla kotipihalla ja lähiympäristössä kannattaa kuitenkin pitää silmät auki. Se on yleensäkin hyvä ohje, sillä jos pihalla ja nurmikoilla on runsaasti sieniä, on niitä metsässäkin.

Suomessa kasvaa kaksi lähes identtistä herkkusientä: peltoherkkusieni ja kuusenherkkusieni. En tiedä kumpaa olen kerännyt. Kaupassa myytävät viljellyt herkkusienet, joiden pitäisi olla eri lajia, muistuttavat myös niin paljon keräämiäni, että en niitä osaisi erottaa paitsi villien aniksen tuoksusta.

Näiden herkkusienten keräämisessä on vaarana, että joukkoon pääsee valkoinen kärpässieni. Itse asiassa vaara on hyvin pieni, koska näiden herkkusienien itiöpöly on lähes mustaa ja valkokärpässieni on täysin valkoinen. Nuoren herkkusienen heltat eivät vielä ole ehtineet värjäytyä mustiksi, mutta hienoista harmautta niistä voi havaita ja jos lakin laittaa valkoisen paperin päälle pariksi tunniksi, tulee paperille hieno itiölaskeumakuvio, joka on väriltään violetinmusta. Herkkusieneltä puuttuu jalan tuppi ja nuoren yksilön lakki on pallomainen. Ruotsinkielinen nimi snöbollschampinjon (lumipalloherkkusieni) on hyvin kuvaava. Nuoren valkokärpässienen lakki on korkeampi. Lisäksi kasvupaikat eroavat.

Jos kuitenkin olet epävarma, osta kasvatettuja. Ne ovat lähes yhtä hyviä ja madottomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti