Tämän kurssin ideana on olla sellainen sienikurssi, jolla itse olisin
halunnut olla silloin, kun aikuisiällä kiinnostuin sienestämisestä.
Kävin joskus 80-luvulla Turun kesäyliopiston sienikurssin, mutta en
oppinut siellä oikeastaan juuri mitään hyödyllistä uutta
sienestämisestä. Sienistä kyllä opin uutta, mutta sienestämisen kannalta
hyödytöntä ja jopa haitallista tietoa.
Sienestys on kehittynyt
perinteenä ja joistakin maista se on puuttunut kokonaan. Suomi on ollut
historiansa aikana enimmäkseen osa Ruotsia ja kulttuurisesti sekä
perinteiden osalta Suomi on pitkälti osa Ruotsia. Ruotsissa ei ole ollut
omaa sienestysperinnettä eikä siten Suomessakaan. Tämä on jossain
määrin vaikuttanut jopa tieteeseenkin. Kasvitieteen ”luoja”,
ruotsalainen Carl von Linné jopa vihasi sieniä ja vasta ensimmäinen
Bernadotte-suvun kuningas, ranskalainen Karl Johan, kruunattiin vuonna 1818, sai kansan kiinnostumaan lehmänruokana
pitämistä sienistä ja erityisesti herkkutatista, jonka ruotsinkielinen
nimi onkin Karl Juhans svamp (myös stensopp, kivitatti). Englanniksi sen
yleisin nimi on King bolete.
Eteläisen ja läntisen Euroopan sieniperinnettä kuvaa myös eräs toinen sienen nimi: keisarikärpässieni,
joka sai nimensä siitä syystä, että tämä herkullinen sieni oli Rooman
keisareiden suosiossa. (Suomessa ei kasva yhtään kärpässienilajia, jota
kannattaisi kerätä syötäväksi.) Sienet ovat olleet siis hallitsijoiden
herkkua.
Toinen sienestysperinne on tullut Suomeen Venäjältä. Sitä kuvaa ehkä parhaiten venäläisten parhaana pitämä sieni, koivurousku,
joka oli erityisesti Pietari Suuren, (s. 1672, k. 1725 ) suosiossa
varsinkin krapulapäivinä. Lännessä sitä ei juurikaan tunneta ja
esimerkiksi suomenkielisessä wikipediassa sitä pidetään vain yhden
tähden arvoisena. Lisäksi sitä ei Suomessa kovin paljon löydy, paitsi
Paraisilta ja paikoitellen Kaarinasta. Säilöntätapa on suolamarinointi,
koska kuten lähes kaikki rouskut, koivurousku pitää ryöpätä.
Läntisessä
Suomessa sienestys yleistyi kunnolla vasta toisen maailmansodan
seurauksena karjalaisten evakkojen toimesta. Eräs evakko, Toivo Rautavaara,
kirjoitti vuonna 1942 Sieni-aapinen nimisen kirjan ja vuonna 1947
väitöskirjan Suomen sienisato. Niistä voidaan sanoa alkaneen
sienestyksen yleistyminen läntisessä Suomessa. Valitettavasti ne olivat
kuitenkin hyvin yksipuolisesti venäläiseen perinteeseen perustuvia.
Karjalassa sienestys oli ilmeisesti niin yleistä, että sikäläinen tyyli
kerätä lähes kaikkia syömäkelpoisia sieniä saattoi olla järkevä.
Toinen
selitys karjalaisen tai venäläisen tyylin järkevyydelle on se, että se
soveltuu hyvin perinteisen maalaistalon tarpeistoon. Koska kaikki sienet
ryöpättiin, se tehtiin saunan padassa ja suolatut sienet mahtuivat
tilavaan maakellariin. Harvalla kaupunkilaisella on 50 litrainen tai
suurempi kattila, joka vaaditaan, jotta karjalaistyylillä sienten
säilöntä saavuttaisi järkevän mittasuhteen. Kylmäkellareita sentään
löytyy vielä joistakin vanhoista kerrostaloista.
Nykyaikaisella sienestäjällä sen sijaan on yleensä auto, joka oli
harvinaisuus evakkojen asuttamisen aikoihin ja paremmille
sienestysmaille on joka tapauksessa pidempi kuin kävelymatka. Tarvitaan
siis uudenlainen tyyli sienestää.
Oma sienestystyylini, jonka olen
kehittänyt osin onnellisten sattumien kautta ja pitkän ajan kuluessa on
täysin erilainen kuin venäläinen tyyli. Poimin vain viittä sientä ja
samassa korissa on korkeintaan kolmea eri sientä, mutta yleisimmin vain
yhtä. Mitään keräämistäni sienilajeista ei tarvitse keittää ja
ehdottomasti yleisin säilöntätapa on kuivaus, mutta käytän myös
pienimuotoisesti pakastusta.
Edellisissä piirteissä ei ole mitään
varsinaista uutta, mutta sienipaikkojen etsimisessä käytän hyväksi
paljon tietotekniikkaa. Varsinkin herkkutatin parhaimmat kasvupaikat
löytyvät melko suurella varmuudella karttojen avulla. Aikaisemmin
minulla oli uusia paikkoja etsiessä mukana paperinen maastokartta, mutta
nykyään sen on korvannut tabletti ja älypuhelin, joiden avulla voi myös
katsoa satelliittikarttoja, suunnistaa GPS:n avulla ja ottaa valokuvia
löytyneistä sienistä. Sienikirjojakaan ei enää tarvita laitteiden
ansiosta ja kenttäkäyttöön sopivat sieniopassovellukset osaavat etsiä
sieniä esimerkiksi värin tai muun tunnusmerkin perusteella.
Perinteisillä sienikursseilla opetetaan tunnistamaan suuri määrä
sieniä, mutta ei yhtään sientä kunnolla. Tällä kurssilla keskitytään
muutamaan sieneen ja ne opetellaan hyvin syvällisesti. Tavallaan
käsiteltäviä sieniä on kuitenkin enemmän, koska esimerkiksi sappitatin
kokematon sienestäjä voi sekoittaa herkkutattiin. Lisäksi punikkitatin
lakki muistuttaa päältä päin hyvin paljon herkkutattia, mutta jos hieman
kumartuu ja näkee punikkitatin jalan, ei erehtymisen mahdollisuutta
ole. Ehkä kuitenkin tärkein herkkutattiin liittyvä muu sieni on
tatinriesa, joka kasvaa herkkutatissa pilaten sen. Nämä muut sienet
käsitellään kuitenkin vain siinä laajuudessa kuin ne on syytä käsitellä
herkkutatin kannalta. Lopuksi vielä tutustutaan eri puulajien
variaatioihin herkkutatista eli tammen ja männyn herkkutatit.
Kurssin
oppimateriaali on toteutettu www-sivuina, joihin voidaan laittaa
linkkejä. Linkkejä muille sivustoille seuraamalla materiaali laajenee
kurssille osallistujan toiveiden mukaan. Sienistä löytyy netistä enemmän
tietoa kuin laajimmasta sienikirjasta ja varsinkin englanniksi tietoa
on jopa liikaa.
Jos sinulla on kysymyksiä, vastaukset löytyvät
todennäköisesti tämän sivuston linkkien takaa, joten kysy ihmeessä. Minä
tunnen linkkien takana olevan materiaalin melko hyvin ja vastauksen
pitäisi löytyä melko pienellä etsimisellä. Jos vastaus on
yksinkertainen, on kuitenkin parempi, että vastaan lyhyesti eikä lähdetä
sinänsä opettavaiselle tutustumisretkelle taustamateriaaliin.
Tämä kurssi sopii sekä aloittelijoille että melko edistyneille
sienestäjille. Jos jo pystyt keräämään hyvänä sienivuotena sieniä
säilöttäväksi muutaman tai useamman vuoden tarpeiksi, et todennäköisesti
hyödy tästä kurssista.
Vuosi 2014 oli erittäin hyvä sienivuosi
varhaisille sienille ja oma saaliini oli noin 450 litraa herkkutatteja
ja 50 litraa lampaankääpää. Olisin pystynyt keräämään niitä hyvinkin
paljon enemmän, mutta säilöntäkapasiteetti ja tarve asettivat rajat.
Myöhäisille sienille vuosi oli heikohko, mutta suppilovahveroa en olisi
parempana vuotenakaan kerännyt säilöttäväksi, koska vanhaa varastoa on
jo liikaa.
Tämä kurssimateriaali tehtiin siinä uskossa, että kurssi pidettäisiin syksyllä 2015 Kemiönsaaren aikuisopistossa, mutta kun pitää säästää, niin ei sitten pidetä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti